Blog

Filtre

Elektrikli Araçların Bakım Rehberi

Elektrikli Araç Bakımına Giriş

   Elektrik motorları içten yanmalı motorlara kıyasla çok daha az hareketli parçaya sahiptir. Bu durum elektrikli otomobillerin daha az bakıma ihtiyaç duymasına neden olur. Her durumda aracın kullanım ömrünü uzatmak, muhtemel tehlikelerden korunmak vb. nedenlerden periyodik bakıma ihtiyaç olmaktadır. Elektrikli araçlardaki sistemler (batarya, motor ve ilgili elektronikler) daha az planlı bakım gerektirir ve fren sistemleri rejeneratif frenleme nedeniyle geleneksel araçlardan daha uzun ömürlüdür. Motor yağı gibi düzenli bakım gerektiren sıvılar daha azdır.

Batarya Bakımı

   Elektrikli araçlarda kullanılan gelişmiş bataryaların sınırlı sayıda şarj döngüsü vardır(bataryanın şarj ve deşarj sayısı "döngü ömrü" olarak da adlandırılır). Elektrik tahrikli araçlardaki bataryalar aracın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Geleneksel araçlardaki motorlar gibi, elektrikli araçlardaki gelişmiş bataryalar da kullanıma bağlı olarak zamanla aşınacaktır. Batarya ömrü ve garantiler üreticiden üreticiye değişmekle beraber birçok üretici, elektrikli araç bataryaları için ortalama 8 yıl/160.000 km garanti sunmaktadır. Bazı otomotiv batarya sistemleri, güvenli çalışma sıcaklıklarını korumak için sıvı soğutucu kullanmaktadır. Bu sistemler düzenli kontroller gerektirebilmektedir. Halihazırda bir elektrikli otomobilin en yüksek maliyetli kısmı batarya sistemleri olsa da gün geçtikçe ve bu konudaki teknoloji ilerledikçe maliyetler düşmektedir. Tamamen elektrikli araçlar, şarj edilebilir ve plug-in hibrit araçlar genellikle 400 ila 1000 volt arasında değişen yüksek voltajlı elektrik sistemlerine sahiptir. Batarya paketleri yalıtımlıdır ve aşırı şarj, titreşim,sıcaklık, kısa devre, nem, yangın, çarpışma ve suya batma gibi koşullara uygun üretilmektedir.  Ayrıca aracın bir çarpışma veya kısa devre tespit ettiğinde elektrik sistemini devre dışı bırakabilecek veya izole edebilecek güvenlik özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Elektrikli araçlar, geleneksel araçlara göre daha düşük bir ağırlık merkezine sahiptir; bu da onları daha stabil hale getirir ve devrilme olasılığını azaltır.

Lastik Bakımı

   Araç lastikleri elektrikli otomobillerin performansında ve sürüş güvenliğinde oldukça önemlidir. Elektrikli araç seçiminde doğrudan etkili olan menzil kapasitesi kullanılan lastikle de alakalıdır. Elektrikli araçlara özel geliştirilen lastiklerde yuvarlanma direnci minimuma indirilmeye çalışılır. Düşük yuvarlanma direnci, içten yanmalı motorlarda daha az yakıt tüketimi demektir. Elektrikli araçlarda ise bu durum daha uzun kullanım menzili anlamına gelir. Lastiği yuvarlanma direncinde çap, lastik basıncı ve asfalt yüzeyi gibi birçok etmen etkili olduğu gibi en önemli etken lastiğin kauçuk yapısıdır. Ayrıca elektrikli araçlarda motor kalkışa geçtiği anda batarya gücünüzün %100'ü lastiklere iletilir. Bu da lastik aşınmasının içten yanmalı motorlarda kullanılan lastiklere göre daha yüksek olmasına neden olur. Bu nedenle elektrikli araçlar için geliştirilen lastiklerin kauçuk yapısı ve tasarımları daha farklıdır.

   Elektrikli araçlar batarya ağırlıkları nedeniyle motorlu araçlara göre daha ağırdır. Bu durum hem araç menziline hem aracın yol tutuşuna hem de lastik ömrüne yansır. Lastik ebatları da elektrikli aracınız için yapacağınız lastik seçiminde önemlidir. Lastik ebatları büyüdükçe yuvarlanma direnci artar. Bu da sürüş menziline olumsuz etki yapar.

   Elektrikli aracınız için seçtiğiniz lastik sürüş konforu açısından çok önemlidir. İçten yanmalı motorlu araçlarda çoğu durumda motor sesi lastik sesini bastırır. Ancak elektrikli araçlar oldukça sessiz çalıştıkları için lastik gürültüsü direkt olarak kabine yansır. Elektrikli araçlara özel lastikler sürüş konforunu artırmak için daha az ses çıkaracak şekilde geliştirilirler.

Fren Sistemi Bakımı

   Fren hidroliği, fren pedalına basıldığında oluşan tepkiyi frenlere ileten sıvıdır. Ve zamanla işlevselliğini yitirir. Bu nedenle aracın frenleme performansı ve sürücünün frenleme aşamasındaki hakimiyeti fren hidroliğinin etkisini yitirmemesine bağlıdır. Fren hidroliği değişimi konusunda geleneksel araçlarda olduğu gibi elektrikli ve hibrit araçlarda da değişimin iki yılda bir yapılmasını önerilir. Bir elektrikli araçta fren sisteminin sürtünme parçaları olan fren balataları ve rotorlar bulunur. Elektrikli araçtaki frenler, rejeneratif fren sistemi nedeniyle daha uzun süre dayanır. Frenlemenin büyük bir kısmı, ayağınızı gaz pedalından kaldırdığınızda oluşan rejenerasyonun sürüklenmesiyle gerçekleştirilir. Rejeneratif frenleme elektromanyetik direnci kullanır ve gücü tekrar aküye verir. Oluşturulan güç, kullandığınız aracın markasına ve modeline bağlı olarak değişecektir. Ortalama kaç kilometre araç kullandığınız, sürüş tarzınız veya alışkanlıklarınız, kullandığınız arazi türü ve seçtiğiniz rejeneratif ayarlar gibi faktörlere bağlı olacaktır. Bu bileşenler düzenli olarak incelenmezse onarımlar uzun vadede size daha pahalıya mal olabilir. Gazla çalışan bir araç kullanırken frene basmak, sürtünme nedeniyle tekerleklerinizin yavaşlamasına neden olur. Arabanız yavaşladıkça yarattığı sürtünme artar. Rejeneratif frenlerle elektrikli araç tekerlekleri yavaşlatmak için geriye doğru koşmaya zorlanır. Bu işlem elektrik motoru tarafından yapılır. Rejeneratif frenlerin genel etkinliğinde hızın önemli bir rol oynadığını bilmeniz de hayati önem taşımaktadır. Bilinmesi gereken bir diğer şey de, rejeneratif frenlerin yeterli olmaması durumunda elektrikli araçların sürtünme frenleriyle de donatıldığıdır.

Filtre Bakımı

   Elektrikli araçlarda motor hava filtresi bulunmaz. Ancak araç kabinine giren havayı temizleyen polen filtresi bulunur ve düzenli olarak değişimi yapılmalıdır. Hibrit araçlarda ise hem yakıt filtresi hem de yağ filtresi bulunur ve düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.

Elektrikli Parçaların Bakımı

   Elektrikli araçların çalışması için tüm yükü, motor ve batarya ile birlikte elektrik iletiminden sorumlu parçalar oluşturuyor. Bu nedenle araç ağır bakımı esnasında elektrikli parçalar da kontrol ediliyor.

Elektrik Motoru Bakımı

   Elektrikli aracın ilk ağır bakımında motorun performansı da detaylı bir şekilde ölçülür. Motorun rotor adlı hareketli parçasının, rulmanların, fanın ve diğer önemli bileşenlerin çalışma durumu kontrol edildikten sonra, ihtiyaç duyulması halinde bu parçaların değişimleri kolayca sağlanabilir.

 Elektrikli araçlarda tahrik motorlarının yer aldığı yapılar farklı konfigürasyonlarda karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda en yaygın kullanılan EDU (Elektrikli Tahrik Ünitesi); Tahrik motoru, motor sürücüsü ve redüktörün bir arada olduğu kompakt sistemlerdir. Ayrıca portal aks yapıları olarak tabir edilen aks entegreli motorlar ve geleneksel araç sistemi mimarilerinde olduğu gibi merkezi motor yapıları da günümüzde kullanılan temel konfigürasyonlar arasındadır. 

   Elektrikli araçlarda tahrik motorlarına özel bakım onarım yaklaşımlarında öncelikle tahrik motorunun çalışma akustiği araç rölantide ve seyir halindeyken kontrol edilir. Tahrik aküsüne benzer şekilde enerji, veri ve soğutma (çoğunlukla sıvı soğutmalı yapılar kullanılır) bağlantıları/sızdırmazlıkları ve montaj parçaları (braketler) kontrol edilmelidir. Motor yataklarının, şanzımanın ve aktarma organlarına bağlantı adaptörlerinin kontrolleri yapılır. Gerektiğinde dişlilerin temizliği, yağ seviyeleri ve fiziksel kontrolleri sağlanır. Teşhis cihazı yardımıyla geçmişe yönelik kayıtlar da alınarak ileri tetkikler yapılır. Tahrik motorunun elektriksel ve mekanik çıkış değerleri (akım, gerilim, tork, devir) ölçülür. Ölçüm sonuçlarının üretici firma tarafından verilen referans değerlere uygunluğu kontrol edilir. Tahrik motorunun mekanik güç çıkışı ve hız/tork kontrolleri sağlanır. Gerekli görüldüğü takdirde benzer temizlik ve yağlama işlemleri rulmanların içinde de yapılır. Enerji giriş/çıkış kabloları değiştirilerek motorun harici elektriksel izolasyon kontrolü sağlanır.

  Tahrik motorunun çevresel bileşenlerinin (enerji, soğutma giriş/çıkışları, sensör ve veri üniteleri) fiziksel durumuna bağlı olarak özellikle kablo/konektörlerde oluşabilecek renk değişiklikleri dikkate alınır. Yüksek akıma maruz kalma durumlarının değerlendirilmesi ve gerekliliği için kablo ve konnektör değişimleri yapılır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise olası yüksek akıma maruz kalma durumunda,motor sargıları da deformasyona maruz kalır. Bu bağlamda motor sargıları üzerinde  ölçüm yapılması uygun olacaktır. Son olarak soğutma sisteminin giriş ve çıkışlarındaki sızdırmazlık ve sıvı akış hızı testi de incelenerek herhangi bir korozyon etkisi olup olmadığı kontrol edilir ve gerekiyorsa temizlik yapılır. Ayrıca, jeneratör modunda tahrik motorunun çalışma durumu, rejeneratif enerji geri kazanımı açısından kontrol edilmelidir. Bu anlamda yapılacak bakım onarım çalışmaları kapsamında gerekli fonksiyonel testler ve rejeneratif enerji kazanç değerlerinin ölçümü yapılmaktadır. Rutin kontrollerin dışında teşhis cihazının tespit ettiği farklı durumlara yönelik elde edilen veriler; Tahrik motorunun araçtan sökülerek onarılması da gerekli olabilir. Bu gibi durumlara karşı öncelikle tüm bağlantı noktaları sökülüp imalatçının belirlediği uygun yerlerden taşınarak tahrik motorunun araçtan ayrılması sağlanır. 

Elektrikli Araçlarda Yağ Bakımı

   Elektrikli araçların içten yanmalı motorları yoktur, bu da motor yağıyla yağlanması gereken hareketli parçaların çoğundan yoksun oldukları anlamına gelir. Bu nedenle elektrikli otomobillerin geleneksel yağ değişimlerine ihtiyacı yoktur.Elektrikli araçların geleneksel araçlardan farklı olan kendi gereksinimleri vardır. Bunlardan en önemlisi soğutma sistemidir. Elektrikli araçlar pillerini ve motorlarını optimum sıcaklıklarda tutmak için karmaşık soğutma sistemleri kullanır. Bu sistemler  yağ bazlı olmasa da, her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olmak için düzenli kontrollere ve muhtemel sıvı değişimlerine ihtiyaç duyarlar. Buna ek olarak bazı elektrikli araçlar, yağlama gerektirebilecek bir vites kutusu kullanır. Ancak bu tür yağlamanın sıklığı genellikle geleneksel yağ değişimlerinden daha azdır. Düzenli denetimler sırasında yapılan kontrol yeterli olacaktır. Doğrudan yağ değişimiyle ilgili olmasa da, elektrikli araçlar fren hidroliği, hidrolik direksiyon sıvısı ve ön cam yıkama sıvısı kullanır ve bunların hepsinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Garajup: Elektrikli Araç Bakımı Ekipmanlarının Güvenilir Adresi

Elektrikli araçların bakımı, onların performansını ve ömrünü doğrudan etkileyen kritik bir süreçtir. Bu süreçte, Garajup olarak müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Elektrikli araçların her türlü bakım ve onarım işlemi için gerekli olan en ileri teknoloji ekipmanları ve teknik eğitimleri servis noktalarımızda sunuyoruz. Batarya bakımından arıza tespitine, lastik kontrolünden fren sistemlerinin bakımına kadar elektrikli araçların tüm bakım ihtiyaçlarına yönelik çözümlerimizle, sektörde güvenilir bir nokta olarak öne çıkıyoruz. Garajup ile elektrikli araçlarınız, hem bugün hem de gelecekte güvenle yollarda olacak.